To, że jedzenie wpływa na twój wygląd fizyczny i samopoczucie, na pewno wiesz. Ale czy wiesz, że wpływa też na to, jak myślisz? A nawet jeśli wiesz, to czy stosujesz tę wiedzę w praktyce? Jak mówił Goethe: „Nie wystarczy wiedzieć, trzeba umieć to zastosować. Nie wystarczy chcieć, trzeba działać.” Zapraszam cię do zapoznania się z listą 9 produktów wspierających pracę twojego mózgu oraz do działania, dzięki któremu w praktyce możesz zastosować gotowe przepisy i urozmaicić swoje śniadania.
Nasz mózg jest mocno powiązany, szczególnie hormonalnie, z jelitami. Hormony jelitowe, które docierają do mózgu lub są przez niego wytwarzane, mają duży wpływ na nasze zdolności poznawcze, zapamiętywanie, koncentrację. Z kolei jedzenie, które spożywamy, trafia do jelit i może te procesy wspierać lub wręcz przeciwnie – zaburzać. Dlatego też niektóre pokarmy bogate w pewne składniki mineralne i antyoksydanty są szczególnie korzystne dla pracy naszego mózgu, podczas gdy „śmieciowe jedzenie” pozostawia bałagan nie tylko w naszym ciele, ale i głowie. Potwierdzeniem tych teorii jest m. in. GAPS, czyli zespół psychologiczno-jelitowy. Badania tego schorzenia pokazują, że przyczyną chociażby autyzmu czy ADHD może być zaburzona praca jelit. Skupmy się dziś jednak na korzystnych pokarmach dla naszego mózgu.
1. Jaja
Jajka, a szczególnie żółta, zawierają cholinę, która jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu już w życiu płodowym. To ona pośrednio wpływa na połączenia między neuronami i tym samym na lepszą pamięć. Jaja są też świetnym źródłem odżywczego białka. Należy jednak zwrócić uwagę na ich pochodzenie – wybieraj te z numerkiem 0 bądź 1 albo w ogóle bez numerka – prosto od szczęśliwej, wiejskiej kury. Ja uwielbiam wprost pastę jajeczną z awokado – połączenie idealne.
2. Awokado
Moim zdaniem najzdrowszy owoc świata. Zawiera niezbędne dla naszego organizmu zdrowe tłuszcze, foliany, witaminę C, K, witaminy z grupy B. To wszystko sprawia, że awokado m. in. pomaga chronić nas przed zawałem i poprawia pamięć i koncentrację. Awokado świetnie pasuje się do koktajli i innych potraw, nadając im kremową konsystencję.
3. Orzechy
Orzechy są jedną z moich ulubionych przekąsek. Oprócz tego, że są pyszne i chrupiące, zawierają też dużo antyoksydantów, witamin i minerałów. Szczególnie witamina E pomaga w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. Alzheimer. Warto wybierać szczególnie nerkowce, migdały, brazylijskie, macadamia, pekan, pinii, włoskie orzechy.
4. Jagody
Owoce jagodowe są kopalnią antyoksydantów i zdecydowanie warto po nie sięgać, szczególnie w sezonie. Zwalczają wolne rodniki, zawierają błonnik, witaminę C i K, a także kwas galusowy, który chroni mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Dużym plusem jest to, że prawie każdy je lubi, bo są po prostu pyszne! Jedz je jak najczęściej i spróbuj mojego przepisu na czekoladowe jagody.
5. Olej kokosowy
O oleju kokosowym mówię i piszę dużo dobrego i ma on również swój wkład w dobrą pracę mózgu. Dzieje się tak głównie za sprawą jego właściwości przeciwzapalnych. Zapalenia, szczególnie te chroniczne, często związane ze stresem, są mocno powiązane z większością jednostek chorobowych, które są plagą we współczesnym świecie. Olej kokosowy łagodzi stany zapalne, a także pomaga zwalczać niekorzystne bakterie jelitowe. Ja olej dodaję np. do koktajli.
6. Zielone warzywa liściaste
Szpinak, jarmuż, cykoria, sałata, rukola, a także wiele innych zielonych liści – jedni je uwielbiają (i słusznie), drudzy nienawidzą. Tym drugim polecam przemycić trochę zieleni do koktajli, smaku praktycznie nie zmienią, a dodadzą wiele potrzebnych nam witamin. Chociażby witaminy A i K pomagają zwalczać stany zapalne. Dodatkowo systematyczne spożywanie zielonych warzyw liściastych spowalnia procesy starzenia mózgu równie dobrze jak rozwiązywanie krzyżówek!
7. Buraki
Warzywa bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a przy tym często niedoceniane. Buraki mają masę antyoksydantów, dają energię i wspierają przepływ krwi do mózgu. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ja uwielbiam je w postaci pieczonej.
8. Gorzka czekolada
Gorzka czekolada to nie mit! Co nie oznacza, że można objadać się nią bez końca, gdyż ma dużo kalorii. Ze względu na flawonoidy, które są silnym antyoksydantem, warto sięgnąć po nią, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Tylko pamiętaj – gorzka czekolada to min. 70% kakao, mleczna już tak nie działa…
9. Ryby
Ryby są źródłem kwasów omega-3, a szczególnie DHA, niezbędnego do prawidłowego rozwoju i pracy mózgu. Na ryby jednak musimy obecnie uważać, bo mogą być też źródłem wielu toksyn i metali ciężkich. Wybieraj ryby oceaniczne, nigdy nie z hodowli. Jeśli masz dostęp do sprawdzonego źródła, wspaniałym odżywieniem dla mózgu będą przede wszystkim łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela, a także skorupiaki. Ryby działają też przeciwnowotworowo, są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, jodu, potasu czy magnezu i witamin.
© IV LO z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stanisława Staszica