Ależ było smacznie na UŚ…

NewsyMożliwość komentowania Ależ było smacznie na UŚ… została wyłączona

06 kwietnia 2017 r. grupa C2 języka rosyjskiego pod opieką pani profesor Agaty Kaczyńskiej, miała niepowtarzalną okazję uczestniczyć w warsztatach językowych na Uniwersytecie Śląskim – konkretnie, w Instytucie Filologii Wschodniosłowiańskiej. Były to już kolejne takie zajęcia w cyklu „Tego nie znajdziesz w podręczniku, a tematem tego wydarzenia było rosyjskie jedzenie.

Od godziny 10:00 do 13:00 cała nasza grupa (wraz z kolegami z innych szkół) uczestniczyła w trzech wykładach poświęconych różnym kwestiom związanych z tematem przewodnim.
Pierwszy z nich dotyczył tradycji, konkretnie powideł, które, jak się dowiedzieliśmy, można „upichcić” nie tylko z owoców, ale również z szyszek czy płatków róży lub kabaczka. Atrakcją tej części lekcji był znany wszystkim super animowany film” Masza i Niedźwiedź”. Tym razem przeurocza bohaterka wraz ze swym przyjacielem przygotowywała, właśnie konfitury, po rosyjsku „warienie”, które tradycyjnie pije się w Rosji do herbaty.

Drugi z wykładów miał na celu wskazać, jak ważne jest zdrowe żywienie w codziennym życiu, a przy tym poznaliśmy mnóstwo przydatnych słówek, które się z tematem wiązały i których z pewnością będziemy często używać w przyszłości, chociażby podczas wizyty w restauracji.

Ostatnia z prelekcji okazała się szczególnie interesująca. Dotyczyła ona tradycyjnych potraw wielkanocnych obecnych na rosyjskim stole. To właśnie wtedy dowiedzieliśmy się, że powinno się na nim znajdować czterdzieści osiem różnych dań, a każde musi być podane na zimno; poznaliśmy także różnice występujące między tradycjami naszymi a wschodniosłowiańskimi oraz zobaczyliśmy, co powinno znajdować się w rosyjskim wielkanocnym koszyku.
Od teraz wiemy już, że na świątecznym- wielkanocnym stole u naszych wschodnich sąsiadów znajduje się m.in. kulicz, pascha i burzenica.

Do szkoły wróciliśmy w wyśmienitych nastrojach oraz bogatsi w nowe wiadomości, które z pewnością wykorzystamy w życiu jeszcze nie raz. Tylko ciut zgłodniałyśmy, ale to nie dziwne po tak smacznym temacie znakomitych trzech warsztatów.

Serdecznie dziękujemy pracownikom UŚ ZA ZAPROSZENIE.
W.S.

© IV LO z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stanisława Staszica

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress