Czym jest zdrowe żywienie? – korzyści oraz zagrożenia zdrowego jedzenia

W piątek 16 listopada w nawiązaniu do obchodzonego w naszej szkole ,,Światowego Dnia Walki z Otyłością”, klasy pierwsze mogły wysłuchać wykładu Aleksandry Bąk, studentki dietetyki, pasjonatki zdrowej kuchni, psychologii i rozwijania świadomości a także witarianki.

Zdrowe odżywianie w świadomości większości osób to dieta z niską zawartością tłuszczu, bez wieprzowiny, słodyczy i białego pieczywa. Ale czy to wystarczy, żeby być zdrowym i zapobiec chorobom cywilizacyjnym? Oraz przede wszystkim – czy to właściwe podejście? Postęp w dziedzinie nauk o żywieniu dokonuje się bardzo szybko. Oznacza to, że w praktyce należy być na bieżąco z badaniami naukowymi, poszukiwać samodzielnie i testować, czy nowe wytyczne się sprawdzają. Dużym postępem w oficjalnych zaleceniach jest wykluczenie węglowodanów jako podstawowego składnika zbilansowanej diety i zastąpienie ich warzywami w Piramidzie Zdrowego Żywienia opublikowanej w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia.

Zdrowe odżywianie musi być indywidualne i dla każdego oznaczać coś innego. Inaczej musi odżywiać się osoba z insulinoopornością, a inaczej z chorobami autoimmunologicznymi. Niestety czasem okazuje się, że nawet produkty powszechnie uważane za zdrowe mogą być dla niektórych grup osób szkodliwe. Dlatego tak ważne jest obserwowanie swojego ciała, słuchanie jego reakcji na przyjmowane pokarmy i próba doboru dla siebie diety najlepszej z możliwych, a nie tylko dobrej.
Pamiętaj odżywiaj się regularnie, wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, bazuj na warzywach. Ogranicz spożycie węglowodanów, zwiększ spożycie tłuszczu, wybieraj dobre węglowodany, wyrzuć cukier z diety, nie pij słodkich napojów, wybieraj dobry nabiał, Problem zaburzeń i diet, a także depresji i złej samooceny w dzisiejszym świecie jest ogromny, a Pani Ola mówiła, że może pomóc- wiedzą, ale przede wszystkim doświadczeniem bo sama borykała się z problemem. Mówiła o akceptacji siebie, zrozumienia, kontaktu z samym sobą, życiu w harmonii z otoczeniem. Drodze do świadomości. Ale również o zagrożeniach płynących z uzależnień od zdrowego jedzenia, aktywności fizycznej.

Według Pani Aleksandry, drogą do pokonania kompulsywnego objadania, zaburzeń odżywiania, bulimii, anoreksji, ortoreksji jest miłość do siebie, akceptacja i wybaczenie.

© IV LO z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stanisława Staszica

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress