FRANCUSKIE SERY

W mijającym tygodniu na lekcjach języka francuskiego odbyły się prezentacje o serach. Gimnazjaliści i licealiści dowiedzieli się, że Francja nie bez przyczyny nazywana jest ojczyzną serów, bowiem w tym kraju produkuje się ich ponad 400 rodzajów, a te najlepsze posiadają na opakowaniach napis AOC (Appelation d’Origine Controlee).

Uczniowie mieli możliwość poznać historię niektórych z nich, jak je dzielimy i klasyfikujemy według różnych zasad, technologię ich produkcji oraz jak je należy przechowywać.
Smakosze serów przetestowali, czy ich receptory węchowe i kubki smakowe ułatwią im rozpoznanie „jaki to ser”. Wyniki były zadziwiająco dobre.

Sery są uzupełnieniem wielu dań, sałatek, przekąsek, ale to już … inna przygoda.
BON APPETIT!

Serdecznie zapraszamy do przeglądania galerii z wydarzenia.

© IV LO z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stanisława Staszica

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress