KUCHNIA FRANCUSKA

NewsyMożliwość komentowania KUCHNIA FRANCUSKA została wyłączona

Kolejną prezentację (06.12.2021), na lekcjach języka francuskiego, w ramach projektu „UCZEŃ UCZNIOWI” przygotowały i przeprowadziły uczennice klasy 3c – Iga Zielińska i Alicja Majcherczyk na temat „Kuchnia francuska”. Uczniowie grupy 1 A2 udali się w kulinarną podróż po wybranych regionach Francji. Dowiedzieli się ciekawostek o charakterystycznych potrawach oraz składnikach dodawanych do typowych dla miejsc dań, m.in.: jaka jest różnica między musztardą produkowaną w Dijon (Burgundia), a tą kupowaną w Polsce, ile jest gatunków sera produkowanych we Francji, czy o naleśnikach charakterystycznych dla Bretanii. Ciekawostką jest również fakt, że kuchnia francuska została wpisana na listę dziedzictwa niematerialnego ludzkości, i jest to pierwszy przypadek wpisania na listę UNESCO całej gastronomii z danego kraju. Uczniowie poznali nazwy lokali gastronomicznych oraz najsłynniejszych kucharzy serwujących wykwintną kuchnię, w tym osobę, która otrzymała tytuł Kuchmistrza Stulecia. Podsumowaniem prezentacji były pytania w formie Kahoota.

Dziękujemy Idze i Ali za przygotowanie i przeprowadzenie prezentacji.