Co łączy ze sobą bagietkę, boeuf bourguignon, wino i ratatouille? Jeżeli powiedzieliście, że każda z tych rzeczy brzmi jak „Francja”, to macie stuprocentową rację!
26 kwietnia dwie uczennice klas drugich: Natalia Naworol (2c) oraz Zuzia Buczek (2b) przygotowały i przeprowadziły dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 45 (klasy 7 i 8 dwujęzyczne) prezentację dotyczącą Francji oraz jej kultury, a w szczególności tego, co uwielbia wielu z nas, czyli… jedzenia!
Uczennice opowiadały o daniach charakterystycznych dla Francji, takich jak właśnie ratatouille, boeuf bourguignon czy bouillabaisse. Była też mowa o bardzo charakterystycznym francuskim deserze, a mianowicie o makaronikach! Pojawił się także szczegółowy opis serów, które tak chętnie degustuje się w tym kraju.
Słuchacze mieli także okazję przekonać się, jak smakują niektóre z opisanych wyżej smakołyków, gdyż mogli wziąć udział w degustacji serów (camembert i brie) oraz makaroników właśnie!
Oprócz klas ósmych prezentacji mogli wysłuchać także pierwszoklasiści z jednej z grup naszej szkoły, którzy także aktywnie brali udział w lekcji!
Uczniowie z SP 45 zostali też oprowadzeni po najciekawszych miejscach w szkole oraz mogli zadawać nurtujące ich pytania uczennicom starszych klas, czyli Zuzi Ciszewskiej (3c) i Wiktorii Koneckiej (3c).
Następnie wzięli udział w kolejnej lekcji pokazowej dotyczącej ciekawych aspektów życia i historii Francji. Dowiedzieli się między innymi, ile wzrostu miał naprawdę Napoleon oraz ile powinna mierzyć francuska bagietka.
Na zakończenie spotkania uczniowie rozwiązali quiz na bazie nowo poznanej wiedzy i poradzili sobie z nim bez problemu. Na tym zakończono tegoroczne spotkania z młodszymi koleżankami i kolegami.